Az alábbi lapon összegyűjtöttük Önnek azokat a kérdéseket, melyekkel a legtöbbször találkozunk. Amennyiben az alábbi felsorolásban sem találja kérdésére a választ, keressen minket az oldalon felsorolt elérhetőségek valamelyikén.


3D nyomtatással lényegében kézzel fogható tárgyakat kreálunk, egy számítógépes modellből. A nyomtatáskor a modell elemzését követően, egy szoftver rétegekre osztja azt, majd ezeket a rétegeket építi egymásra. Ez az eljárás nagyban hasonlít pl. az építkezésre, ahol a téglákat illesztik egymáshoz.

Egy jó ötlet már fél siker, de sajnos nem elég a nyomtatáshoz. Ahhoz, hogy valamit ki tudjunk nyomtatni, mindenképp szükség van egy 3D-s modellre. Ezt a modellt elkészítheti ön is, de szükség esetén mi is megrajzoljuk önnek.

Ebben az esetben, mindenképpen szüksége lesz egy úgynevezett CAD szoftverre. Ebből rengeteg ingyenes verzió érhető el. Mi a Google SketcUp programját ajánljuk, mert ingyenes, felhasználóbarát a felülete, és viszonylag könnyen megtanulható a használata. Innen letöltheti.

Természetesen! Ahogy a 3D nyomtatás egyre inkább teret hódít magának, az interneten egyre több 3D modellekkel foglalkozó weblap lesz. Az egyik legkedveltebb a Thingiverse.com, de ezzel a témával foglalkozik a Grabcad.com, a Steckfab.com és az Autodesk tulajdonában lévő 123dapp.com is.

A mi választásunk a költséghatékonyság jegyében, a Prusa I3 MK3 típusú modellre esett. A legnagyobb nyomtatási méret 240*210*300mm.

Igazából a minőség megállapodás kérdése. Mi "normál" minőségnek a 0.15-os rétegvastagságot tartjuk, de ettől el tudunk térni. Azért, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő minőséget, ezt 4 osztályra bontottuk. Gyenge -> 0,2mm rétegvastagság, Normál-> 0,15mm rétegvastagság, Magas-> 0,1mm rétegvastagság és Ultra Magas -> 0,05mm.

Nos az attól függ. A nyomtatás ideje pár perctől több órán át is tarthat, függően az adott tárgy méretétől, a kívánt minőségtől, és a belső kitöltés mértékétől.

De igen, az lesz. Ez sajnos egy a technológiából fakadó mellékhatás, de ezt a minőség emelésével (vagyis a rétegvastagságok csökkentésével) lehet némileg orvosolni. Minél magasabb a minőség, annál kevésbé láthatók a csíkok.

Alap esetben minden tárgyat 25%-os belső kitöltéssel nyomtatunk. Ez az érték az esetek döntő többségében megfelelően merev tárgyat eredményez. Természetesen, ha önnek ennél tömörebb, vagy éppen kevésbé tömör tárgyra van szüksége, az is megoldható. Ez csak egyeztetés kérdése.

A nyomtatások döntő többsége az oldalon felsorolt alapanyagok valamelyikéből történik. Mivel a 3D nyomtatáshoz rendelkezésre álló alapanyagok listája egyre bővülő tendenciát mutat, a határ igazából a csillagos ég. Létezik már fa, vagy fém (alumínuim, réz, bronz) szemcséket tartalmazó nyomtatószál is. Ha valami különleges alapanyagból szeretne nyomtattatni, keressen minket az oldalon található elérhetőségek valamelyikén.