Bepillantás egy nyomtatott jövőbe

Az élet velejárója a folyamatos fejlődés és ennek a fejlődésnek köszönhetjük a mai kényelmesnek mondható világunkat. Néhány évvel ezelőtt el sem tudtuk képzelni, hogy pár év elteltével ekkora fejlődés következik be a technológiában és a világ egy apró kis eszközön a kezünkben lesz.  Érdekes, hogy 10 évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy egyszer a technológia lehetővé teszi akárminek a kinyomtatását 3 Dimenziós formában.

Mint ahogy azt sem gondoltam volna pár évvel ezelőtt, hogy egyszer a 3D nyomtatásról fogok írni. Azért, hogy mindenki számára még ismertebb és érdekesebb legyen arra gondoltam, egy picit kiszélesítem a látókört.

Mire is használható a 3D nyomtatás, ha nem csak a szűkebb prototípusgyártást és az egyedi alkatrészeket nézzük? A válasz nagyon egyszerű, a világ bármely területén használható! Pillantsunk be egy-két területbe:

Építészet:

Egészen biztos vagyok abban, hogy a legtöbb ember szeretné megismerni a világ nevezetességeit. A 3D nyomtatási technológia elérhetővé tette, hogy bármely nevezetességet a Földön, a kezünkbe tarthassuk. Ez is hatalmas dolognak tűnik, azonban a világ számos területén ennél is többre használják a 3D nyomtatást! Dubajban például csupán 17 nap alatt nyomtattak egy működő irodaházat, mely 36 méter hosszú és 40 méter magas lett. Spanyolországban egy 12 méter hosszú, 1,75 méter széles gyalogos hidat, Hollandiában pedig egy több tonnás, járműveket is elbíró hidat hoztak létre. Mi a cél ezzel? A szakemberek nagyon bíznak benne, hogy néhány év múlva ezzel a megoldással építhetnek házakat a mindennapi életünkhöz, természetesen a jelenlegi építkezési költségek töredékéért.

Egészségügy:

Az előző bejegyzésben már bemutattam, hogy ezzel a technológiával hogyan segíthetünk végtaghiányos embereknek. Azonban nem csak ilyen segédeszközök gyártására alkalmazható a nyomtatás. Magyarországon például egy férfi azután kezdett el gondolkodni a technológia adta lehetőségekben, miután eltörött a keze. Mivel nagyon kényelmetlen volt számára a vastag, nehéz gipsz, kifejlesztett egy módszert amivel a 3D szkennelésnek és a 3D nyomtatásnak az ötvözeteként létrehozhat egy olyan rögzítőt, ami jóval kényelmesebb a gipsznél. Azon felül, hogy kényelmesebb, a 3D szkennelésnek köszönhetően egy teljesen jól illeszkedő modellt sikerült létrehoznia, ami sokkal könnyebb hagyományos társainál, valamint vízálló és légáteresztő. Bízom benne, hogy minél előbb bevezetik ezt a szuper eszközt az egészségügyben a törött csontok rögzítésére és megszabadulhatunk a súlyos gipszektől!

Ami ennél még nagyobb előrelépést jelenthet, az a szervek nyomtatása. Elképzelhető, hogy 25-30 év múlva természetes lesz egy adott szerv nyomtatása is? Egy kutatócsoport jelenleg is azzal kísérletezik, hogy hogyan is lehetne a szövetnyomtatókat létrehozni. Persze ez nem megy egyik napról a másikra és nyilván több lépcsőből is áll. Szükséges hozzá az őssejtek levétele, valamint az előbbiekben már említett 3D szkennelés, mellyel jól meghatározható a beteg szervének eredeti mérete. Nyilván ez nem ilyen egyszerű, mint ahogy ezt leírtam, azonban ez megint egy olyan remek megoldás lenne, amivel emberek tízezreinek, vagy akár millióinak tudnák megmenteni az életét.

Kriminológia:

Bizony, bizony... még a rendőrség segítségére is lehet ez a modern technológia. Egy-egy bűnügyi helyszínen a lehető legfontosabb a bizonyítékok pontos begyűjtése. Igen, a filmekből már tudjuk, mennyire vigyáznak a helyszínelők egy-egy bizonyíték begyűjtésénél, azonban előfordulhat, hogy egy lábnyom fényképes rögzítése nem teljesen pontos. A 21. Század egyik legmodernebb technológiája itt is a segítségükre lehet. 3D szkenneléssel és nyomtatással igazán pontos metrológiai méreteket kaphatnak, valamint az eredetivel megegyező méretű másodpéldányokat hozhatnak létre, és nem utolsó sorban pontos 3 dimenziós adattárat tudnának létrehozni, amit akár más hatósági szervekhez is eljuttathatnak: bízva a segítségben.
Elképzelhető, hogy ez megkönnyítené a tettesek elfogását? Az idő ezt is igazolni fogja.

Életünk három területének igen rövid betekintése volt ez az írás, mellyel reményeim szerint sikerült kiszélesíteni a látókörödet a 3D-s technológiákkal kapcsolatban.

Amennyiben ez a bejegyzés felkeltette érdeklődésedet, két hét múlva várlak vissza egy újabb érdekes olvasmánnyal.

Bejegyzés megosztása

Még nem érkezett hozzászólás. Légy Te az első!

Hozzászólás írása