e-Nable - a segítő kéz

Mai rohanó világunkban sajnos nincs arra időnk, hogy észrevegyük mennyire természetes számunkra, hogy egészségesek vagyunk. Úgy gondoljuk teljesen egyértelmű, hogy két lábbal állunk a földön, két kézzel végezzük hétköznapi tennivalóinkat. Ha megállunk egy percre és körbenézünk, láthatjuk, mennyi olyan ember van, akinek az egészség, és hogy segítség nélkül boldogulhasson csak egy álom. Rengeteg gyermek és sajnos sok felnőtt is szembesül a ténnyel, hogy egy fejlődési rendellenességből adódóan vagy baleset következményeként elvesztették valamelyik végtagjukat. Bár ott a lehetőség a protézisre, nem mindenki teheti meg hogy igényelje, vagy ha mégis akkor nagyon hosszú időbe telik mire sor kerül a beültetésre, regenerálódásra, és nem utolsó sorban a használat elsajátítása.

Azonban a technológia fejlődésének és egy remek programnak köszönhetően az álom valósággá válhat. Ezek nem üres szavak és elképzelések, ugyanis az e-Nable-nek és a 3D nyomtatás adta lehetőségeknek köszönhetően ez mára elérhető.

De mi is az az e-Nable?

Egy olyan kezdeményezés, melynek köszönhetően végtaghiányos gyermekeknek (alkalmanként felnőtteknek) alkothatunk a 3D nyomtató segítségével kezeket, karokat.

Az e-Nable története

Ivan Owen 2011-ben létrehozott egy jelmez részeként egy „fémbáb kezet”, amiről készült videót a YouTube-ra is feltöltötte. A videó láttán rengeteg felkérést kapott, többek közt megkereste egy édesanya is, aki fiának, Liam-nek szeretett volna egy műkezet. Hosszas kutató munkát követően sikerült elkészíteni az első prototípust, azonban szembesülnie kellett azzal a ténnyel, hogy a gyermek túl hamar kinőtte az eszközt. Ekkor vette fel a kapcsolatot 3D modellezőkkel, illetve 3D nyomtatással foglalkozó cégekkel. A közös munka eredményeként megalkották az első mechanikus 3D nyomtatott kezet. Ivan ahelyett, hogy nyereséget termelt volna a termékből, nyilvánosságra hozta a rajzokat, hogy mindenki számára elérhető legyen.

2013-ban John Schull professzor rátalált a videóra, amiben Liam a legújabb 3D nyomtatott kezét használja. A videó kommentjeit olvasva megfogalmazódott benne, hogy létrehozzon egy Google+ csoportot, ahol könnyen felvehetik egymással a kapcsolatot a felajánlók és a rászorulók.

 

 

Az e-Nable fejlődése

Az e-Nable közösség kezdetben körülbelül 100 emberből állt, akik felajánlották segítségüket az eszközök nyomtatáshoz, így elkezdődött egy csodálatos program. Egy év elteltével a 100 tagból 3000 lett és 750 legyártott eszközt adományoztak, végtaghiányos embereknek. Mára már 45 országban van jelen a program és körülbelül 2000 eszközt gyártottak le. Ahogy nőtt a közösség elhatározták, hogy létrehoznak egy blogot. A blog elindítása lehetőséget adott a történetek dokumentálására, az oktatóanyagok és 3D-s tervek közzétételére.

A célok

A legnagyszerűbb dolog a programban úgy gondolom az, hogy minden esetben a segítségnyújtás köti össze a résztvevőket, nem nézve a vallási, társadalmi és a származási hovatartozást.  A helyi szerveződéseknek köszönhetően minden a saját anyanyelven történik és igény esetén személyes kapcsolattartásra is van lehetőség.

Véleményem szerint a kezdeményezés egyik legfontosabb célkitűzése, hogy Magyarországon is minél elterjedtebb legyen ez a lehetőség, minél többen tudjanak róla és nem utolsó sorban minél nagyobb eséllyel jusson el olyanokhoz, akinek szükségük van erre a segítségre.

Az önzetlen segítség nyújtás élménye az, ami nekünk, a 3D Print Szombathely csapatának is boldogságot jelent. Büszkék vagyunk rá, hogy mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egyre több emberhez eljut ez a lehetőség, illetve, hogy mi magunk is részesei lehetünk magának a gyártási folyamatnak. Nagyszerű érzés, hogy megkezdhettük mi is az első prototípusok gyártását, finomítását, tesztelését. Reméljük, hogy minél több gyermek arcára varázsolhatunk mosolyt és boldogságot a segítségnyújtásunkkal. Ami a legfontosabb, hogy bár csak közvetve, de esélyt adhatunk egy teljesebb élethez!

Ha úgy érzed, hogy neked vagy bármely családtagodnak, ismerősödnek szüksége lehet erre a technológia adta lehetőségre, vagy csupán szeretnél még többet megtudni a programról bátran vedd fel a kapcsolatot az e-Nable Hungary csapatával!

 

Elérhetőségek:

E-mail cím: enable@enable.hu

Honlap cím: http://www.enable.hu/

Facebook elérhetőség: https://www.facebook.com/givethekidahand/  

Bejegyzés megosztása

Még nem érkezett hozzászólás. Légy Te az első!

Hozzászólás írása